HÍREK, INFORMÁCIÓK

Mit jelent az adatvédelem? És kinek van rá szüksége…?

Érdemes mindjárt az elején megismernünk egy-két fontos fogalmat.

Az adatvédelem kifejezés kissé megtévesztő: nem az adatok védelméről van szó ugyanis, hanem a mögöttük lévő SZEMÉLY jogainak védelméről. Ezt a személyt Érintettnek nevezzük.

Ma mindenkinek, aki Magyarországon vállalkozásidokumentumok tevékenységet végez, feladata, hogy a személyes adatokat a jogszabályoknak megfelelően kezelje, és az Érintettek jogait biztosítsa.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy rendelkezni kell a megfelelő dokumentációval (adatkezelési nyilvántartás, adatvédelmi tájékoztatók, hozzájáruló nyilatkozatok, szükség esetén adatkezelési szabályzat, kameraszabályzat, stb.)

A működés során is figyelemmel kell lenni az adatvédelmi szempontokra, tehát a folyamatokat úgy kell kialakítani, a munkavállalók ismereteit úgy kell bővíteni, hogy a mindennapi feladatvégzés során a személyes adatok kezelése megfeleljen a jogszabályoknak és az Érintettek ésszerű elvárásainak.

Kire vonatkoznak ezek a szabályok? Ahogy már írtuk: mindenkire, aki vállalkozási tevékenységet végez, és eközben személyes adatokat kezel. Mikor mondhatjuk, hogy egy vállalkozó, vagy cég nem kezel személyes adatokat? Igen élénk fantáziára lesz szükségünk ahhoz, hogy kitaláljunk egy ilyen képzeletbeli vállalkozást…

Kimondhatjuk, hogy minden működő vállalkozásban történik valamilyen adatkezelés. Ha munkavállalói vannak a cégnek, akkor egészen biztosan kezeli az ő adataikat. Ha vevői, megrendelői, és/vagy páciensei vannak, akkor a legtöbb esetben valamilyen kapcsolattartás történik, ennek során pedig elkerülhetetlen az adatkezelés. Ha partnerei (megbízók, alvállalkozók, beszállítók, stb.) vannak, akkor legalább a kapcsolattartói adatok itt is kezelésre kerülnek. A biztonsági kamerák felvételei, a beléptetőrendszer, a weboldalon elhelyezett sütik… mind-mind adatkezelést jelenthetnek.

A LakatBlog közérthető információkat közvetít, hogy segítséget nyújtson a vállalkozásoknak az adatvédelmi megfelelőség megteremtéséhez.

Kövesse oldalunkat, és legyen mindig naprakész adatvédelmi kérdésekben!