HÍREK, INFORMÁCIÓK

A 267 „lopott” szabályzat esete

Egy weboldal auditját végeztem, a cég rendelkezett már adatvédelmi dokumentumokkal, a vezetője azzal bízott meg, hogy nézzem át, mert mint mondta „nem tökéletesek”. Első pillantásra az adatvédelmi tájékoztató meglepően jónak tűnt. Már az olvasás felénél jártam, amikor gyanús lett egy mondat, olyasmiről szólt ugyanis, ami az adott cég esetében nem volt értelmezhető. A mondatot bemásolva a google keresőbe 267 találatot kaptam. 267 különböző szervezet használta – és tette közzé online – a szinte szóról-szóra megegyező adatvédelmi tájékoztatót. Volt közöttük járási hivataltól az autószalonon és különböző webshopokon át a fafeldolgozó üzemig minden.

A leggyorsabb, legegyszerűbb, és kétségkívül legolcsóbb megoldás arra, hogy induló vállalkozásunk rendelkezzen a szükséges adatkezelési tájékoztatóval (szabályzattal, ÁSZF-fel, stb.), ha megnézzük néhány hasonló vállalkozás weboldalán a tájékoztatót, és abból inspirálódva elkészítjük a sajátunkat.

A gond az, hogy ennek a legtöbb esetben egy hibás, hiányos dokumentum az eredménye.

Ha mégis ezt a megoldást választjuk, nagyon fontos, hogy tényleg csak „mankónak” használjuk a kiinduló dokumentumot, ne próbáljuk lemásolni azt. Nem elég átírni az adatainkat, a legfontosabb – és nem megspórolható – munka éppen az, hogy az egyes mondatokat értelmezzük, és eldöntsük, hogy a mi vállalkozásunkra vonatkozik-e, nálunk hogyan zajlik az adott folyamat/eljárás.

Ezt a feladatot nem tíz perc elvégezni, viszont a NAIH vizsgálatot lefolytató munkatársának pontosan ennyi időbe fog kerülni, hogy lássa, ha nem a vállalkozásunkra szabott a dokumentáció. (Mint ahogy nekem is mindössze 10 perc kellett ahhoz, hogy 267 másolt szabályzatot találjak)

Ha szeretné, hogy az adatvédelmi dokumentációja a vállalkozására legyen kialakítva, keressen minket bizalommal!